Body Stress Release

Wat is body stress?

Body stress (vastgezette spierspanning) ontstaat wanneer het lichaam er niet in slaagt overbelasting door stress te verwerken. Dit kan gebeuren door een val, ongeluk, langdurig verkeerde werkhouding, mentale of emotionele stress of stress door het inademen van chemische stoffen. Deze stress wordt in het lichaam vastgezet. Zenuwbanen kunnen hierdoor bekneld raken waardoor goede communicatie met de hersenen verstoord wordt.

Het resultaat: klachten van allerlei aard. Door Body Stress Release (BSR) toe te passen wordt de spierspanning losgelaten, de zenuwbanen komen vrij, de communicatie met de hersenen kan herstellen en het zelfhelend vermogen van het lichaam verbetert, waardoor klachten verdwijnen.

Oorzaken

Stress speelt een grote rol in ons leven. Dat is ook nodig, want stress zorgt voor onze lichamelijke en geestelijke ontwikkeling, het houdt ons alert en actief. Maar een teveel aan stress en spanning vormen een overbelasting voor je lichaam en dat uit het lichaam in diverse klachten. Body stress kun je op drie verschillende manieren opbouwen, namelijk door:

  • Lichamelijke stress
  • Emotionele stress
  • Chemische stress

Lichamelijke overbelasting ontstaat acuut door bijvoorbeeld een verkeersongeval, een lelijke val of verkeerd tillen van zware voorwerpen. Het kan ook langzaam opbouwen door een onjuiste houding, een belastende sport of zwaar lichamelijk werk.

Emotionele / mentale overbelasting ontstaat bij heftige emoties zoals boosheid, verlies van een dierbare of shock. Maar ook door opgebouwde spanningen, zoals financiële zorgen, de zorgen om een kind of hoge werkdruk, kan body stress ontstaan.

Chemische overbelasting wordt, bij overgevoeligheid, veroorzaakt door het nuttigen, inademen of het via de huid opnemen van schadelijke stoffen. Denk hierbij aan kleur- en smaakstoffen, maar ook aan cosmetica en medicatie.

Gevolgen

Herken je je in de klachten op het plaatje hiernaast? Of vraag je je af of jij body stress hebt?

De kans dat jouw klachten (mede) veroorzaakt worden door body stress, is groot als:

-de klachten hebt die je ‘gewoon’ bent gaan vinden (elke dag wakker worden met hoofdpijn of een zere rug, stijve knieën die je relateert aan ouder worden, pijnlijke nek/schouders na een dag achter de computer);

-je klachten een ‘onbekende oorzaak’ hebben (medische tests of röntgenfoto’s laten geen afwijkingen zien) en je daarom te horen krijgt dat je ermee moet leren leven of dat het tussen je oren zit;

– je een heel druk leven hebt met behoorlijk wat stress en er geen sprake meer is van een goede balans;

-er bij jou een bepaalde ziekte is vastgesteld, waarvoor je onder behandeling bent maar er nauwelijks sprake van verbetering is;

-je herstellende bent na ziekte en je lichaam uitgeput is.

Geschiedenis

Body Stress Release is ontwikkeld in Zuid-Afrika door het echtpaar Ewald en Gail Meggersee. Oorspronkelijk in Amerika opgeleid tot chiropractor, voerden zij vanaf 1981 een praktijk in Kaapstad. Ewald kampte al vanaf zijn vijfde jaar met zware lichamelijke problemen, veroorzaakt door een val uit een boom. Chiropractie bleek uiteindelijk niet voldoende om hem te helpen gezond te worden.

Bij hun zoektocht naar verbetering en meer aansluiting bij hun visie op het lichaam als eenheid, ontdekten zij dat een zachte manier van werken de beste resultaten gaf. Het lichaam werd daardoor niet overbelast en hoefde zich niet te verdedigen of te beschermen. Ook ontdekten zij dat er lijnen van spanning ontstaan met een bepaalde richtingscomponent. Duizenden mensen vonden de weg naar hun praktijk met opmerkelijke resultaten. Gaandeweg ontwikkelden zij een nieuwe gezondheidstechniek. Zo ontstond Body Stress Release.

Sinds 1987 leiden Ewald en Gail Meggersee aan de Body Stress Release Academy in Zuid-Afrika elk jaar een groep studenten op, afkomstig uit alle delen van de wereld. Inmiddels hebben meer dan 125 practitioners uit Nederland de opleiding in Zuid-Afrika gevolgd.

De behandeling

Body Stress Release (BSR) maakt gebruik van een speciale, comfortabele behandelbank. Je hoeft hier niet op te klimmen, maar je staat tegen de verticaal geplaatste bank, die dan in horizontale stand wordt gebracht. Tijdens de release blijf je volledig gekleed, ook de schoenen blijven aan.

Ik begin met een aantal lichte druktesten om nauwkeurig de juiste plaats en richting van de opgeslagen spierspanning te bepalen. Het lichaam werkt namelijk als een spierrespons mechanisme en verstrekt zelf de benodigde informatie. Daarna stimuleer ik het lichaam om de opgeslagen spanning los te laten door lichte maar zekere drukimpulsen. De Body Stress Release techniek is verbazingwekkend zacht en vriendelijk.

Het aantal releases is niet te voorspellen omdat het een individueel proces is. Het proces wordt altijd gestart met drie releases binnen elf dagen. Meestal zal spanning die recent is ontstaan, sneller loslaten dan spanning die gedurende langere tijd is opgebouwd. De praktijk wijst uit dat veel cliënten na een paar sessies een positief effect ervaren maar soms duurt dat wat langer. Baby’s en kinderen reageren in de regel snel.

Als het goed gaat, zullen de releases met steeds grotere tussenpozen plaatsvinden. Net zolang totdat je jouw gezondheid weer als goed beschouwt en de vitaliteit terug is. Daarna is het raadzaam om een aantal keren per jaar terug te komen om te voorkomen dat nieuw opgedane spanning zich weer gaat vastzetten.

Voor wie?

Body Stress Release (BSR) is voor iedereen – jong of oud, vrouw of man, ziek of gezond. In mijn praktijk is de jongste 2 maanden oud en de oudste is 93 jaar. Iedereen bouwt spanning op door een druk bestaan en vroeg of (liever) laat gaat ons lichaam dat ons vertellen.BSR is ook voor iedereen die overal al is geweest en uiteindelijk denkt  te moeten leren leven met de klachten of dat de klachten tussen de oren zitten.

Jongeren en werkenden kunnen door een verkeerde lichaamshouding klachten hebben aan de rug of door spanning last hebben van darm-, maag-, of hoofdpijn, gespannen nek, schouders en RSI-klachten.
Vrouwen kunnen door spanningen in het bekkengebied o.a. menstruatieklachten, vruchtbaarheidsproblemen of blaasproblemen hebben.
Slachtoffers van een val of ongeluk kunnen nek- en schouderklachten, hoofdpijn, pijnlijke of juist gevoelloze armen, ellebogen, polsen en handen krijgen. Maar ook klachten vanuit de onderrug: hernia, pijnlijke heup-, knie- en enkelgewrichten.
Fanatieke sporters kunnen tijdens of na het sporten krampen of pijn ervaren. Of ze ervaren een beperkte bewegingsvrijheid. Ook het herstel kan steeds moeizamer gaan.
Ouderen kunnen beperkte flexibiliteit ervaren waardoor de zelfstandigheid en activiteit in grote mate beperkt wordt.
Baby’s kunnen door een moeilijke geboorte een pijnlijke nek hebben waardoor ze veel huilen, moeilijk zuigen, groei- of spijsverteringsproblemen hebben.
Kinderen kunnen als gevolg van een val “groeipijnen” in de benen voelen of moeite hebben met stilzitten en zich concentreren.

Harde val

Ik heb meteen gebeld toen ik hard was gevallen. Verbazingwekkend hoe weinig ik klachten ik van de val heb overgehouden.

Kinderen

Ik heb altijd zin om naar Linda te gaan.

Kramp en slecht slapen

Dus voor mij is BSR ‘vrij van spanning, voluit leven én slapen’!

Gespannen

Ik kan weer ontspannen!

No feeling, no healing….

body stress release filosofie