Hoe ontstaat body stress?

In het dagelijks leven bouwt iedereen body stress op, dat is vrijwel onvermijdelijk. Dat geeft ook niet want ons lichaam kan hier prima mee omgaan en het zelf oplossen. Het wordt een probleem als je te veel body stress opbouwt. Dat ondermijnt het zelfherstellend vermogen en daardoor kunnen ontstaan klachten. Meestal ontstaan klachten door een combinatie van verschillende soorten stress.

Body stress kun je op drie verschillende manieren opbouwen, namelijk door:

  • Lichamelijke stress
  • Emotionele stress
  • Chemische stress

Lichamelijke overbelasting ontstaat acuut door bijvoorbeeld een verkeersongeval, een lelijke val of verkeerd tillen van zware voorwerpen. Het kan ook langzaam opbouwen door een onjuiste houding, een belastende sport of zwaar lichamelijk werk.

Emotionele / mentale overbelasting ontstaat bij heftige emoties zoals boosheid, verlies van een dierbare of shock. Maar ook door opgebouwde spanningen, zoals financiële zorgen, de zorgen om een kind of hoge werkdruk, kan body stress ontstaan.

Chemische overbelasting wordt, bij overgevoeligheid, veroorzaakt door het nuttigen, inademen of het via de huid opnemen van schadelijke stoffen. Denk hierbij aan kleur- en smaakstoffen, maar ook aan cosmetica en medicatie.